Je bekijkt nu Hedendaagse Architectuur TED

Hedendaagse Architectuur TED

Onlangs heeft TED een conferentiefilmpje de wereld ingezonden over het topic: Hedendaagse Architectuur. Het gaat erover dat architecten en interieurarchitecten innovatief willen denken en innovatieve ontwerpen willen uitvoeren, maar dat dit meestal niet in dank wordt afgenomen door het publiek/de gebruiker omdat we bang zijn voor innovatie. Het is ingewikkeld, het duurt langer om te ontwikkelen en we hebben er geen persoonlijke connectie mee. Daarom vallen we terug op elementen die we al kennen, zoals het gebruik van zuilen en het fronton (driehoekige decoratie bovenaan de voorgevel) om macht weer te geven aan bibliotheekgebouwen en woningen. In het filmpje wordt dit mooi uitgelegd door een digitale weergave van een slinger die heen en weer wordt geduwd van innovatief denken naar vertrouwelijk denken.

We willen innovativiteit, maar we hebben er geen vertrouwen mee. Daarom stappen we terug naar bouwen met vertrouwelijke materialen en vormen. Maar, door het gebruik van informatiewebsites en sociale media is het voor ons mogelijk om een connectie te maken met het gebouw omdat we het gebruiken in ons eigen verhaal, door een foto te nemen en op sociale media te posten. Daardoor wordt het gebouw geïntegreerd in een groep van mensen die er ook vertrouwd mee geraken.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Guggenheim museum in Bilbao, Spanje door Frank Gehry.

Guggenheim-bilbao-jan05

Wanneer dit gebouw er stond, is het toerismecijfer er fenomenaal gestegen, er werden massaal foto’s genomen en gedeeld. Velen zagen dit soort van architectuur als een uitdrukking van cultuur en toerisme door zijn artistieke vormen. Met dit fenomeen is er een emotionele band ontstaan met het innovatieve gebouw waardoor architecten, ontwikkelaars en het publiek het eens waren over de stijl en deze accepteerden.

Ook interieurarchitecten maken gebruik van dit fenomeen. De gebruiker van de ruimte moet een emotionele band hebben met deze ruimte. De interieurarchitect zorgt dat de gebruiker functioneel gebruik kan maken van deze ruimte, maar maakt deze ook persoonlijk. Vaak wordt er gebruik gemaakt van innovatieve materialen en vormen en is het de taak van de interieurarchitect om deze materialen en vormen correct te gebruiken. Dit zodat de gebruiker er zich goed bij voelt en het karakter van zowel de gebruiker van een woning als het concept van een bedrijf weergeeft. We mogen zeker niet vergeten dat we bij het innovatieve denken, het functionele aspect in het ontwerp niet vergeten. Nieuwe technologieën moeten dus toepasbaar zijn in het ontwerp zodat het het ontwerp beter maakt. Enjoy!

Afbeelding: “Guggenheim museum Bilbao”, foto door Michael Reeve: http://en.wikipedia.org/wiki/Guggenheim_Museum_Bilbao
Film: “Why the buildings of the future will be shaped by … you”, spreker: Marc Kushner: http://www.ted.com/talks/marc_kushner_why_the_buildings_of_the_future_will_be_shaped_by_you#t-700157

Petra Parys

Ik ben een gedreven interieurarchitect uit Mechelen met een passie en toewijding voor het interieur en de planeet. Ecologie is de dag van vandaag enorm belangrijk, ook voor de generaties na ons. Naast dit ben ik van mening dat het interieur volledig op maat van de mens gerealiseerd moet worden. Dit niet alleen ergonomisch maar ook psychologisch. Laat ons samen op zoek gaan naar hoe we dit allemaal kunnen verwezenlijken. Alvast veel leesplezier.

Laat een reactie achter

drie × drie =