Je bekijkt nu Renovatie en restauratie van een historisch pand te Antwerpen

Renovatie en restauratie van een historisch pand te Antwerpen

De opdracht voor dit project: totaalrenovatie van een bestaand gebouw gelegen te centrum Antwerpen, tot een commerciële ruimte en een appartement. Dit project werd aangegaan in opdracht van ICONcept en in samenwerking met architectenbureau Sven Taeymans.

Het gebouw was oorspronkelijk de achterbouw van het hoekpand ernaast. De verbindingen tussen de gebouwen werden in de loop der jaren gedicht waardoor dit een afzonderlijk pand werd.

Bij dit historisch gebouw werden tijdens de stripwerken enkele waardevolle historische elementen teruggevonden, maar ook enkele uitdagingen, zoals slechte houten balken en krom getrokken vloeren.

Met het doel te renoveren en te conserveren, zijn we met het bouwteam zorgvuldig te werk gegaan om de bestaande houten elementen te onderzoeken, de slechte te verwijderen en te vervangen door eiken recuperatiebalken.

Ook de brandvoorschriften mochten we hierbij niet vergeten. Zo diende bijvoorbeeld het appartement brandwerend gescheiden te worden van het commercieel pand.
Hiervoor zijn nieuwe brandwerende vloeren geplaatst, bovenop de bestaande vloeren. Hierdoor bleven de bestaande kinder- en moerbalken zichtbaar in het plafond van de onderliggende ruimte.

Andere elementen die opgedoken zijn, zijn onder andere een deurpost in blauwe hardsteen met steenmerk van Nicolas Lisse, sjabloon schilderingen, met ranken beschilderde eiken beplankingen dewelke oorspronkelijk als decoratief element op de moerbalk werden genageld, een 16e-eeuwse geschilderde kroonlijst en een in de achtergevel ingewerkte keukennis van de oorspronkelijke keuken. De overgrote meerderheid van deze elementen werden in het ontwerp geïmplementeerd en gerestaureerd. Andere elementen werden zorgvuldig achter een voorzetwand geplaatst zodoende deze niet beschadigd zouden worden.

De voor mij meest impressionante vondst, was zonder twijfel de 16e eeuwse muurschildering dewelke we op beide scheimuren hebben teruggevonden. Een deel van de muurschildering aan de linkermuur hebben we voor de helft laten restaureren door Universiteit Antwerpen. De andere helft toont de historische veroudering en het verhaal van verschillende verbouwingen. Dit zorgt voor een eye-catcher in de gemeenschappelijke inkomhal.

De linker scheimuur werd langs de binnenzijde afgewerkt met kalei, uitgezonderd de oorspronkelijke houten lintelen van de dichtgemetste muuropeningen naar het hoofdgebouw. Hierdoor blijven de verschillende oude bouwelementen en de bakstenen zichtbaar, maar geeft dit rustiger geheel.

De indeling zelf diende zeer open te blijven, dit om zowel de commerciële ruimte als het appartement functioneel te houden voor een zo groot mogelijk publiek. De openheid maakt het, dat de uiteindelijke indeling en functie achteraf nog grotendeels door de huurder of eigenaar kan worden aangepast.

Om het commercieel gedeelte op de gelijkvloerse verdieping meer oppervlakte te geven, is er gebruik gemaakt van een mezzanine, op dezelfde hoogte als waar er oorspronkelijk ook een insteekverdieping gesitueerd was.

De rest van de verdiepen werden klaar gemaakt om als appartement te dienen. Op de bovenste verdieping werd er een zitruimte voorzien, waarbij een vide de eet- en kook ruimte eronder deze ruimtes verbindt. Dit geeft ook meer daglicht en openheid naar de bovenste verdieping. Bovenop het reeds afgevlakte stukje dak, werd een dakterras voorzien met een grote dakkoepel als toegang.

Bij dit project was het uitermate belangrijk de bestaande historische elementen te respecteren en correct te combineren met nieuwe elementen. Het resultaat is een historische parel die aan de nieuwe regels voldoet en een brede invulmogelijkheid voor de toekomstige gebruikers voorziet.

Petra Parys

Ik ben een gedreven interieurarchitect uit Mechelen met een passie en toewijding voor het interieur en de planeet. Ecologie is de dag van vandaag enorm belangrijk, ook voor de generaties na ons. Naast dit ben ik van mening dat het interieur volledig op maat van de mens gerealiseerd moet worden. Dit niet alleen ergonomisch maar ook psychologisch. Laat ons samen op zoek gaan naar hoe we dit allemaal kunnen verwezenlijken. Alvast veel leesplezier.

Geef een antwoord

vijftien − acht =