Woning Restaurant Renovatie Rixensart

Dit gebouw, gelegen te Rixensart, was een leegstaande restaurant/woning. De nieuwe eigenaar, een jonge zelfstandige, wil hier een tapas-/wijnbar in uitbaten, waardoor een renovatie van het bestaande restaurant noodzakelijk is.

De gelijkvloerse verdieping werd ingericht met een bar, met ingebouwde wijnkoeling. De rechterzijde (zie plan) van deze verdieping biedt ruimte voor zitplaatsen. Aan de linkerzijde is er een lounge voorzien. Scheidingswanden bieden plaats voor wijnflessen waartussen de mensen kunnen kiezen. De fles die ze uiteindelijk krijgen komt uit de koeling.

De kelderverdieping is aangepast zodat er een vrije hoogte van 250cm in de publieke ruimte en de keuken ontstaat. In diezelfde keuken is er een hygiënische ruimte voor de propere borden en het voedsel. Wat verder is er plaats voorzien waar de vuile borden worden gezet. Verder wordt er een koelruimte , een wijnkelder en een goederenlift voorzien. Deze wijnkelder was oorspronkelijk publieke ruimte maar door onderzoek naar de bestaande fundering hebben we ontdekt dat er een dikke laag beton onder de vloer zat. In samenspraak met de bouwheer werd er gekozen om deze ruimte niet publiekelijk te maken wegens een extra kost en extra werk voor de uitvoerder.

De rechterzijde van de kelderverdieping wordt publieke eetruimte en is volledig aangepast aan mindervalide personen.

Privé

De woning is gelegen op de eerste verdieping en de dakverdieping. Er is een open keuken, een bureau, een leefruimte, een zitruimte, alsook slaapruimtes en wasruimtes voorzien. Op de dakverdieping is er een polyvalente ruimte gelegen waar er eventueel een speelruimte kan gevestigd worden voor wanneer er vrienden langskomen. Het woongedeelte is bereikbaar via een aparte ingang aan de linker zijgevel.

Dit project/renovatie is ontworpen in samenwerking met het architectenbureau Michel Spreutels BVBA.

Petra Parys

Ik ben een gedreven interieurarchitect uit Mechelen met een passie en toewijding voor het interieur en de planeet. Ecologie is de dag van vandaag enorm belangrijk, ook voor de generaties na ons. Naast dit ben ik van mening dat het interieur volledig op maat van de mens gerealiseerd moet worden. Dit niet alleen ergonomisch maar ook psychologisch. Laat ons samen op zoek gaan naar hoe we dit allemaal kunnen verwezenlijken. Alvast veel leesplezier.