Herbouw/renovatie van een woning te Mechelen

Herbouw/renovatie van een woning te Mechelen

Graag geef ik jullie een klein voorproefje van het ontwerp van mijn eigen woning.

Ontwerp

Ik ben begonnen van de bestaande woning en de reeds aanwezige ruimtes. Gezien de badkamer vandaag op het gelijkvloers gevestigd is en er door het schuin dak veel ruimte verloren gaat, werd er voor een plat dak en een uitbreiding van de achterbouw gekozen.

Hierdoor kan de badkamer verhuizen naar de eerste verdieping en wordt er daar een mooie ruimte gecreëerd met uitzicht op het achterliggende water en de natuur. Door dit uitzicht werd de keuze gemaakt om hier ook een slaapkamer in te verwerken, vlak naast de badkamer. Hierdoor ontstaat een uitzicht naar buiten toe vanuit zowel het bed als het bad. In het voorste gedeelte van deze verdieping wordt nog een dressing, een extra slaapkamer en een werkruimte voorzien.

Het gelijkvloers wordt open getrokken door een aantal muren weg te nemen en in de plaats een maatkast met gashaard te voorzien. Hierdoor ontstaat een scheiding tussen de inkomhal en zitruimte. Het ruimtelijk gevoel wordt duidelijk door het gebruik van witte muren, maatkasten en een glazen schuifdeur in dezelfde lijn door te trekken tot over de volledige lengte van de woning. Verder werk ik graag met een combinatie van warme en koude kleuren die hierin zeker terug te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld bij de matzwarte keuken. De afwerking hiervoor wordt een laminaat waarbij je geen afdrukken of krassen ziet.

Door te spelen met de hoogtes van de ramen is er aan de voorzijde van de zithoek geen inkijk vanop de straatkant. Het geheel van de inkomdeur met vast raam dat zich over de volledige hoogte van de woning strekt aan de voorgevel, geeft lichtinval aan de volledige diepte van de eerste verdieping. Dit door gebruik te maken van openheid in de vorm van een gang tot aan de achtergevel. Voor dit raam wordt er wel gebruik gemaakt van getint glas zodat inkijk vanop de straatkant geminimaliseerd wordt.

De kamerhoge ramen in de zijgevel en de achtergevel zorgen voor een openheid naar het exterieur toe, zonder inkijk van voorbijgangers. Hier is niet enkel naar het interieur gekeken, maar ook naar de architectuur. Wanneer deze ramen netjes uitgelijnd staan en doorgetrokken worden van het gelijkvloers naar de eerste verdieping, ontstaat er een samenhangend geheel, speels gemaakt door het gebruik van verschillende hoogtes en volumes.

Om deze woning efficiënt te isoleren heb ik ervoor gekozen om vanaf de basis opnieuw op te bouwen. Hierdoor kan de isolatie van de muren mooi doorlopen tot de isolatie van de vloer en worden er geen koudebruggen gemaakt. Dit heeft door de extensieve wijzigingen geen extra impact op het kostenplaatje. Opnieuw beginnen vanaf de basis is in dit geval de meest rendabele oplossing.

Om het moderne karakter door te trekken en ons van het nodige comfort te voorzien, wordt er een stevige basis aan domotica geïnstalleerd. Zo wordt er domotica voorzien die niet enkel de lampen, maar ook de ventilatie en de warmtepomp aanstuurt. Dit zodat de woning voor elke activiteit wordt aangepast aan de noden en sfeer van deze activiteit.

Petra Parys

Ik ben een gedreven interieurarchitect uit Mechelen met een passie en toewijding voor het interieur en de planeet. Ecologie is de dag van vandaag enorm belangrijk, ook voor de generaties na ons. Naast dit ben ik van mening dat het interieur volledig op maat van de mens gerealiseerd moet worden. Dit niet alleen ergonomisch maar ook psychologisch. Laat ons samen op zoek gaan naar hoe we dit allemaal kunnen verwezenlijken. Alvast veel leesplezier.

Leave a Comment