Je bekijkt nu Concept: Renovatie van een zolder te Kapelle-op-den-Bos

Concept: Renovatie van een zolder te Kapelle-op-den-Bos

Een zolder werd vroeger vaak gebruikt als opslagruimte, dit was bij deze woning niet anders. Om meer geniet te hebben van deze ruimte, had de bewoner van dit gebouw de vraag om er een leef- en slaapruimte van te maken.

Gezien er onder het dak niet veel oppervlakte aan sta-ruimte beschikbaar was en het dak binnenkort vervangen moest worden, hebben de architect en de klant beslist om een nieuw en hoger dak te plaatsen. De plaats van de inkom naar de zolder bleef wel ongewijzigd. Er zou een slaapkamer, badkamer en een bureau moeten gevestigd worden.

Tijdens de bespreking met de klant, werd duidelijk dat het gebruik van moderne, warme elementen en openheid gewenst was.
Als basis werd er vertrokken van een open ruimte. Om deze functioneel in te delen, zonder in te boeten op de openheid, werd gekozen voor op maat gemaakte scheidingswanden. Zo werd er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een halfhoge scheidingswand tussen het bed en de badkamer, een kastenwand met openingen voor een doorzicht tussen de inkom en het bureau en tot slot een glazen wand tussen het bureau en de slaapkamer.

Zo kunnen alle basismeubels zoals een bed en de douche in het midden van de ruimte, die door de nok daar het hoogste is, worden geplaatst zonder het gevoel te hebben dat je in het midden van de ruimte slaapt of doucht.

De douche en het bed worden doorgetrokken in een visueel volume met het lavabomeubel en de bijhorende opgehangen spiegel.
De schuine wanden onder het dak worden gebruikt voor opslagruimte en een bureaumeubel. Vanop de bureaustoel kan je bijgevolg naar buiten kijken door een dakraam.

Verder is het ook een mogelijkheid om opnieuw een volle scheidingswand te plaatsen tussen de slaapkamer en de bureau. Dit werd ingewerkt zodat later de optie tot het opdelen van de ruimte in bijvoorbeeld kinderkamers mogelijk is.

Petra Parys

Ik ben een gedreven interieurarchitect uit Mechelen met een passie en toewijding voor het interieur en de planeet. Ecologie is de dag van vandaag enorm belangrijk, ook voor de generaties na ons. Naast dit ben ik van mening dat het interieur volledig op maat van de mens gerealiseerd moet worden. Dit niet alleen ergonomisch maar ook psychologisch. Laat ons samen op zoek gaan naar hoe we dit allemaal kunnen verwezenlijken. Alvast veel leesplezier.

Geef een antwoord

1 + vier =