Tempelgebouw Campus Mutsaard als bibliotheek

Het tempelgebouw van de Campus Mutsaard heeft de nodige sfeer om een bibliotheek in te vestigen. De bibliotheek zelf gaat daardoor ook in waarde stijgen. Er is nood aan een ruimte waarin de masterstudenten interieurarchitectuur en architectuur zowel kunnen onderzoeken als ontwerpend onderzoeken. Door aanpassingen aan het curriculum moeten de masterstudenten interieurarchitectuur en architectuur in de toekomst een afspraak maken om begeleiding te kunnen krijgen. Het is dus aangenaam om begeleiding te kunnen krijgen terwijl je meteen toegang hebt tot materiaalstalen en boeken.

Herstel van originele staat

Door de rijke geschiedenis van het tempelgebouw heb ik ervoor gekozen om het gebouw in zijn eer te herstellen en zo minimaal mogelijk constructieve ingrepen te verrichten. Daarom is de vestibule weer één ruimte door de toegevoegde betonnen vloer weg te halen. In deze ruimte worden de begeleidingen, de technische bibliotheek en  het meer uitgeleende deel van de bibliotheek gevestigd. In de ruimte ernaast kunnen tentoonstellingen worden gehouden in de polyvalente ruimte.

Op de verdieping boven de polyvalente ruimte heb ik houten vloeren geplaatst zodat deze  wordt verdeeld in 3 ruimtes. Elke verdieping is een deel van de bibliotheek waar de boeken per opleiding worden geordend. De vide van de zolderverdieping wordt doorgetrokken tot de onderste vloer. Rond deze vide zijn er boekenkasten en lockers voorzien die een hoogte hebben van 90cm en 210cm hoog. De zolderverdieping van de vestibule en de zolderverdieping van het kerkgebouw is voorbehouden voor de onderzoekers.

 

Petra Parys

Ik ben een gedreven interieurarchitect uit Mechelen met een passie en toewijding voor het interieur en de planeet. Ecologie is de dag van vandaag enorm belangrijk, ook voor de generaties na ons. Naast dit ben ik van mening dat het interieur volledig op maat van de mens gerealiseerd moet worden. Dit niet alleen ergonomisch maar ook psychologisch. Laat ons samen op zoek gaan naar hoe we dit allemaal kunnen verwezenlijken. Alvast veel leesplezier.