Wrangle

Wrangle2Deze stoel is gemaakt uit een niet voor de hand liggend materiaal. Het materiaal waar deze stoel uit vervaardigd is, is flexibele staalkabel verhard met messing. Door deze verharde staalkabel te buigen, zorgt de triangulatie voor een stevige constructie.

De start van dit project is begonnen met de vraag: welke materialen kan ik gebruiken die nog niet gebruikt zijn om een stoel te maken? Deze stoel is een opdracht voor de masterproef in Interieurarchitectuur en voor mij moest hij speciaal zijn. Ik begon na te denken over het maken van een stoel uit iets dat niet voor de hand liggend was. Het moest iets broos zijn dat sterker gemaakt kon worden door iets toe te voegen of door iets met de cunstructie te doen. Staalkabel is gewoonlijk een materiaal dat veel trekkracht aankan. Ik wilde zien of er een manier was om het sterk te maken zodat deze ook drukkracht aankan. Na het testen met veel verschillende kabels, verschillende verwarmingssystemen, temperaturen en koeltechnieken was de perfecte techniek gevonden.

Door toevoeging van messing aan de kabel, terwijl deze tot bijna 1000 graden werd opgewarmd, werd de kabel sterker maar behield deze zijn vorm en textuur. Ik koos voor 4mm staalkabel waarbij er veel kleine draden om elkaar heen gedraaid zijn. Dit is flexibel en sterk genoeg. Messing smelt bij 900 graden, terwijl de stalen kabel smelt bij 1371 graden, dus het is het beste materiaal, omdat de kabel warm genoeg wordt voor de messing om door de kabel te dringen. Normaal wordt messing gebruikt om twee stukken staal of legeringen samen te lassen, nu wordt het gebruikt om van iets breekbaars iets sterk te maken.

Het volgende waaraan ik moest denken, was de constructie en het ergonomische aspect van de stoel. Door het buigen van de kabel, zodat triangulatie plaatsvindt, wordt de constructie zichtbaar. Ik heb de druk-en trekkrachten van de staalkabel in aanmerking genomen, zodat elke kabel in het ontwerp een doel heeft en de structuur sterk maakt.

Het eerlijk tonen van het materiaal is voor mij zeer belangrijk, dus heb ik ervoor gekozen om het materiaal niet te beschilderen. Het heeft een industriële look die past in veel verschillende interieurs. De stoel weegt ongeveer 2390 gram en de afmetingen zijn: breedte: 45 cm, diepte: 45 cm, hoogte: 85 cm, zithoogte: 45 cm. De stoel bestaat uit 2761,6 cm staalkabel en voor het binden gebruikte ik ongeveer 1657 cm dunne messingstaven gevuld met flux. Dit om het optimale hechtingsproces tussen het gegalvaniseerde staal en de messing te verstrekken.

Wrangle4

Petra Parys

Ik ben een gedreven interieurarchitect uit Mechelen met een passie en toewijding voor het interieur en de planeet. Ecologie is de dag van vandaag enorm belangrijk, ook voor de generaties na ons. Naast dit ben ik van mening dat het interieur volledig op maat van de mens gerealiseerd moet worden. Dit niet alleen ergonomisch maar ook psychologisch. Laat ons samen op zoek gaan naar hoe we dit allemaal kunnen verwezenlijken. Alvast veel leesplezier.

Geef een antwoord

acht + zeven =